Dove il cibo si fa arte.

Via de’ Serragli, la strada della Cuculia. Il nome Cuculia nasce dal canto degli uccellini, i cuculi, che in questa strada dimoravano numerosi tra le mura di palazzi nobiliari e monasteri, simbolo esotico di potere e importanza. I fiorentini nel 1500 venivano in Oltrarno per ascoltare il loro canto. Come nel passato Cuculia Ristorante Libreria è una nota originale nella Firenze contemporanea.

Via de’ Serragli, the street of the Cuculia Restaurant. The name Cuculia comes from the twitter of a specific kind of bird: the cuckoo. Many of these numerously dwelled among the walls of the noble buildings and monasteries as an exotic symbol of power and magnitude. In the 15hundreds, florentines used to come to the Oltrarno to listen to their beautiful singing. Cuculia Restaurant Bookshop is an original note in contemporary Florence.

Lo Chef Oliver

Nasce in Venezuela nel  ’76. Incantato dalla cucina per merito della nonna, comincia a viverla come spazio di crescita, scambio culturale, eccellente forma di espressione artistica. Dopo aver conosciuto lo chef Aitor Garbizu, catalano, decide di partire alla scoperta di nuove cucine nel mondo. Approda in Francia iniziando a lavorare da Fontainebleau a Parigi nelle migliori cucine stellate. Si trasferisce un anno in Corsica per apprendere metodi di cucina tradizionale francese. Madrid diventa la sua meta successiva e qui nell’unione di culture della capitale  impara con chef thailandesi e giapponesi metodi di cucina orientale. Collabora con la cucina d’autore di Andrés Madrigal, Juan Pablo Felipe e Sergi Arola. Nel 2007 parte per l’Italia dove fonderà  nel 2012, insieme a sua moglie Roberta, Cuculia Ristorante Libreria.

Oliver, born in Venezuela in 1976, is charmed by the art of cookery thanks to his grandmother. He starts looking at the cooking world as a place for growing. He lives this new experience as a cultural exchange and an excellent way to express artistic communication. He meets the catalan chef Aitor Garbizu he decides to start a trip to discover the different new cuisines of the world. He comes to France and starts working from Fontainebleau to Paris. He moves to Corsica where he stays for one year to learn the traditional methods of the French Cuisine. Madrid becomes then the next step of his vocational evolution. He works with professional Thai and Japanese chefs learning oriental cuisine methods.
He collaborates with high quality cuisine chefs like Andrés Madrigal, Juan Pablo Felipe and Semi Arola. In 2007 he leaves for Italy. in 2012, he founds Cuculia Restaurant Bookstore, together with his wife Roberta.

Roberta

Nasce a Napoli nel 1980, cresce a Firenze e finisce i suoi studi di letteratura a Parigi. Studia arte e teatro dall’età di 19 anni. Si avvicina alla cultura culinaria come forma d’arte a partire dal 2009. Amante della natura e della ricerca in cucina costruisce insieme a suo marito Oliver Betancourt piatti che siano una vera alchimia tra emozioni del passato e cucina contemporanea. Servire e raccontare un piatto diventano i mezzi tramite i quali trasmette l’amore e l’impegno del loro lavoro insieme.
Un piatto nasce e si compone sotto i miei occhi al ritmo di musica e di sapori.

Born in Naples in 1980, she grows up in Florence and ends her literary studies in Paris. She has studied art and theatre since the age of 19. She approaches the cooking culture as an art form in 2009. Fond of nature and cooking fieldwork, together with her husband Oliver Betancourt she starts creating dishes that are a true alchemy between emotions of the past and contemporary cooking. She conveys all the love and the commitment to the cooking experience through serving and telling a dish created by the Chef Betancourt.